Dry Needling

Dry needling

Dry needling is een efficiënte methode om myofasciale problematiek te behandelen. Myofasciale problematiek, ook wel het myofasciaal pijn syndroom (MPS) genoemd, is pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Essentieel voor de behandeling van MPS zijn de zogenoemde triggerpoints in de spieren.

Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier (ter grootte van een erwt), die zorgen voor uitstralende pijnklachten.

Dry needling, ongeveer 15 jaar geleden ontwikkelt in Canada,  omvat het inbrengen van een ‘droge’ naald in de betrokken spier of spieren. Een droge naald wil zeggen, zonder toevoeging van medicatie. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en valt niet onder de klassieke acupunctuur behandelingen. Er wordt dus geen medicatie geïnjecteerd met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De gebruikte naalden zijn wel hetzelfde als die binnen de acupunctuur worden gebruikt; ze zijn erg dun (0,25 mm).

Een triggerpoint zorgt ervoor dat in de spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is het meest pijnlijke punt in deze strakke band. Hierdoor functioneert de spier minder goed en verkrampt plaatselijk. Behalve pijn kan er ook zwakte en bijvoorbeeld een mindere concentratie ontstaan. Deze verkramping verdwijnt wanneer de spiervezels samentrekken. Dit gebeurt door het prikken met een naald in het triggerpoint. Hierdoor wordt een local twitch response (LTR) opgewekt en ontspant de spier zich direct. De spierstofwisseling herstelt daardoor en de pijn, veroorzaakt door het triggerpoint verdwijnt.

Het resultaat van dry needling is vaak een snelle en directe pijnvermindering en een verbeterde bewegingsvrijheid van de betrokken spieren en gewrichten.

Binnen onze praktijk is Franck Middelkamp gespecialiseerd in dry needling.

Behandelaars

Contact opnemen met Fysiotherapie Musselkanaal

Voor het maken van een afspraak belt u naar 0599-413114 of vul het contactformulier hieronder in.

Fysiotherapie Musselkanaal maakt u erop attent dat de persoonsgegevens die u ons bij het invullen van het contactformulier verstrekt, zal verwerken op de manier zoals wij die in onze privacyverklaring hebben omschreven. Wij verwijzen u graag naar onze privacyverklaring op deze website voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens en de rechten die u hebt.