Beweegprogramma’s

Beweegprogramma’s Fysiotherapie

 

Samen in bewegingDertig minuten bewegen maakt al een groot verschil!

In 2010 voldeed ongeveer 66% van de volwassenen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (50% van de jongeren). Deze norm geeft aan hoeveel minuten per dag u lichamelijk matig actief moet zijn voor een positief effect op uw gezondheid. Matig actief wil zeggen dat u een wat verhoogde hartslag heeft en een wat snellere ademhaling. U bent niet buiten adem en kunt gewoon een gesprek voeren. Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan op de fiets naar de supermarkt. De trap nemen in plaats van de lift. Of een uurtje tuinieren. Ook zwemmen is een goede vorm van bewegen. Voor volwassenen geldt als minimale norm dertig minuten matig intensief bewegen op minstens vijf dagen van de week..

De fysiotherapeut is dé specialist om u te stimuleren tot voldoende beweging. Hij of zij is in staat om mensen met een chronische aandoening begeleiding te bieden. Op deze manier verbetert uw conditie en leert u een actieve leefstijl aan te nemen.

Bewegen met een chronische aandoening

 

Heeft u een chronische aandoening, zoals artrose, diabetes, COPD, osteoporose of een coronaire hartziekte? Heeft u moeite om een actieve leefstijl op te pakken en te onderhouden als gevolg van een chronische aandoening of na revalidatie van een oncologische behandeling? Juist voor u kan lichamelijke activiteit veel winst opleveren. Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Bovendien verkleint bewegen de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker en kan gemakkelijker ontspannen. Hierdoor bent u beter bestand tegen stress. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven.

Bewegen op maat

 

De fysiotherapeut kan voor u een beweegprogramma opstellen dat helemaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Het beweegprogramma is te volgen in een klein groepsverband. In deze groep zitten veelal mensen met een vergelijkbare aandoening of conditie. U kunt elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen. Gezamenlijk werkt u aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl met als doel deze uiteindelijk geheel zelfstandig te beheersen. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld deel te nemen aan een sport- of beweegactiviteit bij u in de buurt.

Aan de slag met een beweegprogramma

 

Voordat u start met een beweegprogramma, stelt de fysiotherapeut u vragen en onderzoekt u lichamelijk. Aan de hand van deze gegevens kijkt de fysiotherapeut samen met u welk beweegprogramma bij u past. Vervolgens stelt de fysiotherapeut behandeldoelen op. Voor elk behandeldoel wordt een passende behandelmethode gekozen, die op uw persoonlijke situatie is afgestemd.Tijdens het beweegprogramma wordt onder andere gebruikgemaakt van oefeningen die gericht zijn op de algehele fitheid/ conditie en uithoudingsvermogen. Ook de dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, komen aan bod. De nadruk ligt op het uitoefenen van lichamelijke activiteiten in uw dagelijks leven.

Zodra de behandeldoelen zijn behaald, sluit de fysiotherapeut het beweegprogramma af. Dit gebeurt pas als u alle oefeningen én de actieve leeftstijl zelfstandig kunt uitvoeren.

De juiste activiteit na het beweegprogramma

 

De meeste vormen van bewegen zijn in principe goed voor mensen met een chronische aandoening. Contactsporten en sporten waarbij u onverwachte bewegingen maakt, zijn echter niet voor iedereen aan te raden.
Indien u merkt dat een reguliere sport een belasting is voor uw lichaam, dan raden wij aan om aan een aangepaste variant of een andere vorm van lichaamsbeweging deel te nemen. U kiest zelf het beweegprogramma dat bij u past. Sommige mensen vinden het prettig om in groepsverband te (blijven) bewegen. Vraag een van onze fysiotherapeuten gerust om advies. De fysiotherapie kijkt samen met u welk beweegprogramma of andere sport het meest geschikt is voor uw lichaam. Daarnaast kan hij of zij advies geven over eventuele hulpmiddelen, zoals het gebruik van een stok bij het lopen.

 


U kunt bij ons gebruik maken van de volgende fysiotherapie beweegprogramma’s:

 

Contact opnemen met Fysiotherapie Musselkanaal

Voor het maken van een afspraak belt u naar 0599-413114 of vul het contactformulier hieronder in.

Fysiotherapie Musselkanaal maakt u erop attent dat de persoonsgegevens die u ons bij het invullen van het contactformulier verstrekt, zal verwerken op de manier zoals wij die in onze privacyverklaring hebben omschreven. Wij verwijzen u graag naar onze privacyverklaring op deze website voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens en de rechten die u hebt.