Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met kanker tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces.

Door de kanker(behandelingen) kunnen lichamelijk klachten ontstaan, zoals conditieverlies en vermoeidheidsklachten. De oncologiefysiotherapeut beschikt over specifieke trainings- en behandelingsmogelijkheden om de patiënt hierbij te ondersteunen. Maar er is ook aandacht voor de gevolgen van het ziekteproces voor de patiënt persoonlijk en binnen zijn sociale situatie. De fysiotherapeutische begeleiding kan tijdens of na de oncologische behandeling plaatsvinden. Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Oncologiefysiotherapeuten worden ingezet in alle fasen van de ziekte. De behandeling door de therapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

Curatieve fase

In de curatieve fase is de medische behandeling bedoeld om te genezen.  De therapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditie- en krachtverlies en het verlichten van spanningsklachten. Hiervoor kan er tijdens de chemotherapie al gericht getraind worden. Het doel is dan om de conditie, kracht en uithoudingsvermogen zo goed mogelijk te behouden.

In de herstelfase, wanneer de medische behandelingen zoals de operatie, chemotherapie en bestraling geweest zijn, is het doel van de fysiotherapie het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het terugkrijgen van controle in het dagelijkse leven. Als de patiënt na een succesvolle behandeling genezen is, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid. Goede nazorg is dan belangrijk.

Palliatieve fase

De ziekte kan niet altijd worden genezen, maar wel onder controle gebracht en gehouden worden.

Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. Mensen moeten (op hun eigen manier) leren omgaan met de nieuwe situatie. Oncologiefysiotherapeuten kunnen hierbij een ondersteunende rol vervullen. Tijdens deze palliatieve fase staat kwaliteit van leven centraal.

De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is. Deze fase kan weken tot jaren duren.
In de palliatieve fase is het doel van de fysiotherapeut om samen met de patiënt te werken aan het behoud van wat ze nog kunnen. Ook in deze fase kan conditie- en kracht training plaatsvinden.

Terminale fase

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De doelen en wensen kunnen steeds veranderen. In de terminale fase begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij steeds minder kan. De therapeut kan helpen bij het zoeken naar een comfortabele houding, eventuele ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Andere klachten die kunnen voorkomen als gevolg van kanker of de behandelingen hiervan zijn een beperking in mobiliteit, stijfheid, lymfoedeem, of pijn. Informeer bij uw behandeld fysiotherapeut naar de behandelmogelijkheden hiervan. Behandeling hiervan kan in elke fase worden toegepast.

Behandelaars

Contact opnemen met Fysiotherapie Musselkanaal

Voor het maken van een afspraak belt u naar 0599-413114 of vul het contactformulier hieronder in.

Fysiotherapie Musselkanaal maakt u erop attent dat de persoonsgegevens die u ons bij het invullen van het contactformulier verstrekt, zal verwerken op de manier zoals wij die in onze privacyverklaring hebben omschreven. Wij verwijzen u graag naar onze privacyverklaring op deze website voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens en de rechten die u hebt.