Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

De oedeemtherapeut houdt zich bezig met overmatige vochtophoping in het weefsel, dit wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit verstoorde evenwicht kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Een veelvoorkomende oorzaak is het ontstaan van lymfoedeem na verwijdering van lymfeklieren door een operatie (oncologisch) of als gevolg van bestraling. Er bestaat veneus oedeem, ten gevolge van een achteruitgang van de functie van de bloedvaten (kleppen insufficiëntie). Traumatisch oedeem kan ontstaan na een ongeval. Ook kan lymfoedeem aangeboren zijn, waarbij het lymfesysteem onvoldoende is aangelegd of niet optimaal functioneert. Ondanks dat dit aangeboren is, hoeft dit niet altijd direct na de geboorte te ontstaan, maar kan ook later in het leven de kop opsteken. Lipoedeem is een oedeemvariant, welke met name te maken heeft met de vetverdeling en verwerking hiervan in het lichaam, ook hier kan de oedeemtherapeut u in ondersteunen.

Bij oedeemtherapie gebruikt de oedeemtherapeut verschillende methoden om het oedeem dragelijker te maken, dit gebeurt onder andere door:

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek welke de transportcapaciteit van het lymfestelsel verhoogt en waarbij het lymfevocht naar beter functionerende plekken afgevoerd wordt.
  • Compressie therapie: door het aanleggen van bandage materialen wordt er externe druk op de weefsels aangebracht, waardoor het uittreden van vocht tegengegaan wordt, ook ondersteunt dit de afvoer van lymfe. Vaak wordt de compressietherapie uitgevoerd ter ondersteuning van de manuele lymfedrainage.
  • Oefentherapie: regelmatig komt het voor dat er ten gevolge van het oedeem een bewegingsbeperking ontstaat. Dit is nadelig voor de afvoer van lymfevocht. Door oefeningen wordt de functie van het bewegingsapparaat weer verbeterd en kan het lichaam weer optimaal gebruik maken van de “spierpompfunctie” van de spieren.
  • Ademtechniek: met behulp van ademhalingsoefeningen kunt u zelf de afvoer van vocht bevorderen.
  • Lymftaping: een techniek waarbij middels speciale tape de huid een stukje wordt opgetild, zodat er ruimte komt voor het afvoeren van vocht.
  • Bindweefseltechnieken (Fascia of Fascie): die is een behandelmethode om het omliggende bindweefsel of littekenweefsel soepeler te maken, zodat de vochtdoorstroming verbeterd (Voor deze laatste techniek kunt u terecht bij Lianne Holzapel)

Thuis: De oedeemtherapeut besteedt ook aandacht aan voorlichting over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. U leert hoe u zichzelf kunt masseren zodat het oedeem op hetzelfde niveau blijft en niet erger wordt. Ook kunt u soms na deze therapie zelf bandages en tape aanbrengen. U krijgt oefeningen mee die helpen om oedeem in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.

 

Behandelaars

Contact opnemen met Fysiotherapie Musselkanaal

Voor het maken van een afspraak belt u naar 0599-413114 of vul het contactformulier hieronder in.

Fysiotherapie Musselkanaal maakt u erop attent dat de persoonsgegevens die u ons bij het invullen van het contactformulier verstrekt, zal verwerken op de manier zoals wij die in onze privacyverklaring hebben omschreven. Wij verwijzen u graag naar onze privacyverklaring op deze website voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens en de rechten die u hebt.