Fascie release (Bindweefsel) technieken

Bindweefseltechnieken / Fascia technieken volgens Willie Fourie

Fascia of fascie betekent bindweefsel. Bindweefsel omsluit als een dun web alle structuren van het lichaam. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door bindweefsel. Bindweefsel verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend en functionerend geheel.
Als het bindweefsel ontspannen is en goed voorzien van water, is het lichaam in staat optimaal te functioneren. Het bindweefsel zorgt er dan voor dat alles gemakkelijk beweegt en over elkaar glijdt. Kortom, het bindweefsel maakt alle bewegingen in het lichaam mogelijk.

Bindweefsel kan vast gaan zitten of minder soepel worden ten gevolge van:

  • Trauma
  • Blessure
  • Operatie
  • Bestraling
  • Een wond waarbij een litteken ontstaat
  • Stress

Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als dit in de borstkas plaatsvindt. Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring zelf weer oplossen. Als dit niet gebeurd door bijvoorbeeld chemokuren, littekenweefsel of fibrosering (verharding van het bindweefsel bijvoorbeeld a.g.v. bestraling) kunnen Fascia release technieken de klachten verminderen.

Bindweefseltechnieken (Fascia of Fascie) is een behandelmethode om het omliggende bindweefsel of littekenweefsel soepeler te maken, zodat de vochtdoorstroming verbeterd.

Axillary Web Syndroom (AWS)

AWS is strengvorming in de oksel (de axilla) dat spontaan ontstaat enkele dagen, weken tot maanden na okselklierdissectie of een schildwachtklierprocedure. Soms zijn de strengen zichtbaar tot in de elleboog en in zeldzame gevallen richting de duim.
AWS bestaat uit verharde en verdikte lymfevaten die met lymfevocht zijn gevuld. Dit lymfevocht kan niet langs de normale weg worden afgevoerd uit de arm, omdat de lymfeklieren zijn verwijderd en gaan fibroseren. Dat betekent dat er een soort littekenweefsel is ontstaan. AWS veroorzaakt pijn wanneer de arm wordt bewogen. Ook belemmeren deze verharde lymfevaten het strekken of heffen van de arm. Dit kan hinder geven in het dagelijkse activiteiten maar het kan ook effect hebben op verdere behandeling, zoals bestraling.

AWS verdwijnt meestal na drie maanden vanzelf.  Als er veel pijn of ongemak wordt ervaren als gevolg van de AWS, of als de bestraling niet kan beginnen omdat de schouder niet goed kan bewegen, kan AWS worden behandeld door gespecialiseerde oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten. Fysiotherapie kan het natuurlijke proces van AWS met zes tot acht weken verkorten. Door behandeling vermindert de pijn en kan de arm beter bewegen.

Technieken om de strengen te behandelen zijn heel voorzichtige rek technieken.

Behandelaars

Contact opnemen met Fysiotherapie Musselkanaal

Voor het maken van een afspraak belt u naar 0599-413114 of vul het contactformulier hieronder in.

Fysiotherapie Musselkanaal maakt u erop attent dat de persoonsgegevens die u ons bij het invullen van het contactformulier verstrekt, zal verwerken op de manier zoals wij die in onze privacyverklaring hebben omschreven. Wij verwijzen u graag naar onze privacyverklaring op deze website voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens en de rechten die u hebt.