Biofeedback

Biofeedback

Biofeedback is een methode waarbij lichaamssignalen gemeten worden en teruggegeven worden door middel van bijvoorbeeld een computerscherm. De therapeut en patiënt kunnen hierdoor zien wat er gebeurt bij een vervelende gedachte of bij verandering van houding. Het doel is om de patiënt bewust te maken van wat er in het lichaam gebeurt en hoe dit beïnvloed kan worden.

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van de EmWave en de Nexus.

De EmWave meet het hartritme. Er wordt vanuit gegaan dat het hartritme de emotionele toestand van iemand weergeeft. Als iemand rustig is en zich goed voelt laat het hartritme een golvend patroon zien. Is iemand onrustig en bijvoorbeeld boos of angstig dan zal een grillig en onregelmatig patroon te zien zijn.

De Nexus meet meerdere signalen zoals de spierspanning, ademhaling, hartslag, temperatuur en huidgeleiding. Door deze signalen tegelijk te bekijken kan een stressprofiel gemaakt worden. Deze geeft weer hoe de basisspanning van het lichaam is, wat er gebeurt bij stress en hoe het lichaam weer ontspant.

Op basis hiervan kan gekeken worden waar de behandeling zich eventueel op moet richten; moet het ademhalingspatroon worden verbeterd of moet de patiënt leren hoe de spierspanning verminderd kan worden.

Het verminderen van de spierspanning kan vervolgens erg goed geoefend worden met behulp van de Nexus, omdat de patiënt dan inzicht krijgt in hoe een ontspannen en een gespannen spier voelt.

Klachten die behandeld kunnen worden met behulp van biofeedback zijn bijvoorbeeld;

  • Hoofdpijn,
  • Stress
  • Hyperventilatie
  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • Chronische pijn
  • Onbegrepen lichamelijke klachten
  • Etc…

Behandelaars

Contact opnemen met Fysiotherapie Musselkanaal

Voor het maken van een afspraak belt u naar 0599-413114 of vul het contactformulier hieronder in.

Fysiotherapie Musselkanaal maakt u erop attent dat de persoonsgegevens die u ons bij het invullen van het contactformulier verstrekt, zal verwerken op de manier zoals wij die in onze privacyverklaring hebben omschreven. Wij verwijzen u graag naar onze privacyverklaring op deze website voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens en de rechten die u hebt.

Stuur ons een bericht via WhatsApp!
Chat via WhatsApp
Verstuur via WhatsApp

Chat via WhatsApp
Verstuur via WhatsApp